Acties

Acties

't Zusje

samen sterk

Begin 2016 zijn we samen met onze gasten begonnen aan ’t Zusje Samen Sterk. We hebben ons een jaar lang ingezet om water & sanitaire voorzieningen in Awoidemili, Nigeria te realiseren. Van iedere fles tafelwater hebben we € 0,25 gedoneerd aan ons goede doel. WOW, wat zijn er veel flessen water over de toonbank gegaan!!

WE HEBBEN HET DOEL BEREIKT!!!

Dankzij jullie is het project succesvol afgerond. We zijn trots dat we samen met onze gasten een verschil hebben kunnen maken. Alle voorzieningen zijn feestelijk geopend en inmiddels in gebruik.

Nieuwsgierig hoe zo’n feestelijke opening eruit ziet? Check snel onderstaande blog….

zusje-tapas-moederdagpakket

Moederdag bij ’t Zusje

Gisteren was het zover! In ieder Zusje werden twee 't Zusje Moederdag pakketten verloot onder alle moeders! Het pakket bestaat naast allerlei lekkernijen uit een cadeaubon van Shoots &...

Lees meer
zusje tapas valentijn valentijnsactie

Alle winnaars van onze Valentijnsactie

Afgelopen Valentijnsdag plaatsten we de volgende foto: Bij onze Zusjes vliegen de kusjes al in het rond! 😘 Durf jij jouw Valentijn te taggen? ❤️Posted by 't Zusje on Tuesday,...

Lees meer

Grote sprong

In december 2015 hebben we aangekondigd dat we ons samen met jullie wilde inzetten voor dit prachtige doel. Wat we stiekem al die tijd hoopte is gelukt, 28 december...

Lees meer

Drinkwater gerealiseerd!!

Het is zover, de eerste fase is zo goed als afgerond. Inmiddels zijn er heel wat flessen water over tafel gegaan. Daarmee is ook voldoende sponsorgeld opgehaald om de...

Lees meer

Waar zijn we?

“As we speak” wordt er gewerkt, gebouwd en gesjouwd! Maar waar? Dat gaan we eens beter bekijken! Onderaan in Nigeria, zo’n 500 km van de hoofdstad ligt het Ubahaezedeke...

Lees meer

Met inwijding en toewijding

In Nigeria is het heel gebruikelijk om voorafgaand, bijvoorbeeld een bouwproject, een inwijdingsceremonie te houden. Zo ook voor ons project; ’t Zusje Samen Sterk! De dominee, Austin Okwaraebo ,...

Lees meer

Project officieel van start!!!

In december 2015 zijn we begonnen met de spetterende actie ’t Zusje Samen Sterk. De goodie bags gingen als warme broodjes over de toonbank! Veel gasten zijn rondom de...

Lees meer
Wat is het probleem dat het project gaat oplossen?

De gemeenschap van Awoidemili lijdt onder een tekort aan water en hygiënische sanitatie-mogelijkheden. Mensen moeten ver lopen om water te halen, en de staat waarin sommige latrines zich bevinden noodzaakt veel inwoners om hun behoefte buiten te doen. Dit heeft weer nadelige gevolgen voor de omgeving.

De organisatie Rural Women Foundation in Nigeria heeft zich de afgelopen jaren ingezet om, samen met RWF Nederland en Wilde Ganzen, deze problematiek aan te pakken. Op verschillende basisscholen is een WASH (water, sanitatie en hygiëne)-project opgestart, waardoor de bevolking van Awoidemili steeds betere voorzieningen kreeg èn beter geïnformeerd werd over hygiëne en het belang hiervan voor de gezondheid.

Op de gezondheidskliniek van Awoidemili is echter nog steeds geen veilig water en toegang tot schone toiletten. Dit heeft tot gevolg dat de bezoekers van de kliniek, veelal kinderen en zwangere vrouwen, het risico lopen om door vervuild water en gebrek aan hygiëne juist gezondheidsproblemen op te lopen. Denk aan diarree, ringworm, cholera, en andere watergerelateerde ziekten.

Wie zijn de partners?

De Rural Women Foundation in Nigeria draagt via een participatieve werkwijze bij aan het ontwikkelen van gemeenschappen, waarbij gemarginaliseerde groepen het meest aan bod komen. Inmiddels hebben zij verschillende projecten op het gebied van WASH samen met RWF Nederland en Wilde Ganzen.

Wat gaat er ‘concreet’ gebeuren?

Er zal een waterput (borehole) aangelegd worden die via zonne-energie zal worden aangedreven, met daarbij behorend een watertoren met capaciteit van 10.000 liter. Tevens wordt er een toiletblok aangelegd, met zeven spoeltoiletten en twee urinoirs en twee wastafels.

Ook zullen er 200 mensen getraind worden in het belang van hygiëne voor de gezondheid. Dit zijn met name community gatekeepers en stafleden van de kliniek. Zij zullen tevens een WASH-comité opzetten, die het onderhoud van de faciliteiten in de gaten houdt en het belang van hygiëne en sanitatie op de agenda houdt van de kliniek. Als laatste zullen er wat kleine renovatiewerkzaamheden aan de kliniek plaatsvinden, dit betreft met name schilderwerk.

Wie en hoeveel mensen profiteren rechtstreeks van het project?
Per dag bezoeken ongeveer 100 mensen de kliniek. Dit zijn met name jonge kinderen die voor vaccinaties komen, en zwangere vrouwen die voor prenatale controles komen. Ongeveer 15% van de bezoekers komt voor behandeling van kleine letsels. Het zijn allen mensen die op het platteland leven. Op jaarbasis kan gesteld worden dat ongeveer 10.000 personen de kliniek bezoeken.
Wat verbetert er voor deze doelgroepen door het project?
Doordat de bezoekers aan de kliniek toegang krijgen tot schoon drinkwater en hygiënische toiletten, en tevens toegang krijgen tot informatie over hygiëne en sanitatie, zal het aantal mensen dat ziek wordt door en ook sterft aan watergerelateerde ziekten zoals diarree, ringworm en cholera afnemen. Ook voor het medisch personeel is het van groot belang dat zij onder betere hygiënische omstandigheden kunnen werken. Dit vergroot niet alleen de kwaliteit van hun werk, maar ook hun werkplezier: investeren in hun werkomstandigheden geeft ook aan dat hun werk gewaardeerd wordt.
Wat is het lange termijn effect van het project?
Duurzaamheid van het resultaat In al haar WASH-projecten heeft RWF samenwerking gezocht met de lokale autoriteiten en belangrijke gatekeepers van de gemeenschap. Met hen zijn afspraken gemaakt over het onderhoud van de faciliteiten. Het opzetten van het WASH-comité zal hier aan bijdragen. In de eerdere projecten zijn hier verschillende ervaringen mee opgedaan.
Verwachte impact van het project in de context

De realisatie van het schoon drinkwater en sanitatie project zal naar verwachting de gezondheidssituatie in- en rond het dorp Awoidemili aanzienlijk verbeteren, zeker in combinatie met de andere WASH-projecten die RWF samen met WG op de scholen in Awoidemili heeft uitgevoerd. RWF maakt bij al haar projecten het schone drinkwater tevens beschikbaar voor de omliggende gemeenschap, waardoor meer mensen kunnen profiteren. Kindersterfte, ziekten en gerelateerde schooluitval zullen daardoor in Awoidemili verminderen. Tegelijkertijd zal het project de kennis en weerbaarheid van de lokale gemeenschap verhogen.